Ayahuasca Ceremonies
Free your Mind  

Een enkele psychedelische ervaring werkt vaak even goed als jarenlange gesprekken met een psycho-therapeut. Dit zegt de Amerikaanse klinisch pyscholoog William Richards. Hij is verbonden aan de John Hopkins University School of Medicine en publiceerdein 2016 het boek Sacred Knowledge. Daarin beschrijft hij zijn 30 jarig onderzoek met onderzoek naar bewustzijnsverruimende middelen om onder meer trauma's, depressies en verslavingen te behandelen. Een van de middelen die hij in zijn onderzoek noemt is het plant medicijn ayahuasca. In het Nederlandse tijdschrift Pyschologie (November nummer 2016)  kun je meer over zijn onderzoek lezen. 

Wat is Ayahuasca?

In het Amazonegebied groeien enkele zeer speciale planten die samen als een thee gebruikt worden onder de naam ayahuasca. De planten zijn bij de inheemse bevolking al eeuwenlang bekend voor hun zeer krachtige genezingen. Er zijn ongeveer 700 ayahuasca drinkende stammen in de Amazone en die wonen in het regenwoud van Ecuador, Peru, Colombia, Bolivia en Brazilia.

Ayahuasca wordt ook wel de liaan van de ziel genoemd, omdat het helpt om het contact tussen lichaam en ziel te herstellen. Ayahuasca kan je bevrijden van veel overtollige ballast. Het is een middel om diep in je onderbewustzijn af te dalen, jezelf beter te leren kennen en het is een enorme genezer. Regelmatige deelname aan ayahuasca-ceremonies kan de kwaliteit van je leven blijvend verbeteren.

Ayahuasca is een holistisch medicijn, het werkt op meerdere gebieden tegelijk:

lichamelijk door overgeven en diarree. Verontreinigingen die zich in vele jaren hebben opgestapeld kunnen eruit komen. Ayahuasca reinigt het organen en bloed en het resultaat hiervan is vergelijkbaar met een periode van vasten, waardoor je je nog dagen licht, soepel, fit en energiek kan blijven voelen. Mensen die regelmatig ayahuasca drinken gaan er jonger uitzien, krijgen hun natuurlijke gewicht terug, zijn energiek en voelen zich fit en vitaal.

2) emotioneel werkt ayahuasca reinigend en versterkend want diep in het onderbewustzijn weggestopte emoties kunnen naar boven komen en emotionele blokkades komen aan de opervlakte zodat deze verwerkt kunnen worden. Ayahuasca kan, soms door confrontatie met je angsten, je helpen je angsten en onzekerheden te overwinnen, en meer gevoel van liefde en vertrouwen toe te laten in je leven. Ook heeft het een anti-depressieve werking en verdrijft het somberheid en duistere gedachten.

3) mentaal op dit vlak kan ayahuasca je helpen andere, minder voor de hand liggende perspectieven te krijgen, en na te denken over dingen op een manier die niet direct voor de hand ligt. Het kan je helpen een andere kijk te geven op hoe je denkt over je leven, jezelf, de werkelijkheid, anderen en de relaties tussen dit alles. Het vermogen tot introspectie en visualisatie is verhoogd onder invloed van de ayahuasca. Veel mensen rapporteren dat ze helderder kunnen denken en de zintuigen gescherpt worden.

4) spiritueel: onder invloed van de ayahuasca opent de ziel zich voor spirituele dimensies, waardoor een diep gevoelde eenheid, harmonie en vrede ervaren kan worden. Spirituele entiteiten, zoals de geesten van de medicijnplanten, totemdieren, gidsen en engelen kunnen gezien worden.  Je kunt je bewuster worden van de hogere aspecten van jezelf en naarmate het ritueel vordert en je je afval kwijtraakt kom je steeds dieper in aanraking met een echt gevoel van liefde, eenheid en harmonie. Dit zit in iedereen, maar is vaak niet toegankelijk door alle negativiteit die er nog zit. Zodra zich dat oplost is er ruimte voor andere gevoelens en dat is ook blijvend in je leven.

Op deze website wil ik duidelijk maken dat ayahuasca een plant-medicijn is dat gebruikt kan worden voor zeer veel psycho-therapeutische toepassingen. Het moet echter altijd binnen een spirituele context worden gebruikt. Zo wordt het namelijk al eeuwen gebruikt door de inheemse stammen en sjamanen in Zuid-Amerika. 

Ayahuasca is een middel dat ons bewustzijn opent voor de spirituele werelden van Licht en Donker die beiden naast elkaar bestaan. Het is daarom van het grootste belang dat het gebruik van ayahuasca begeleidt wordt door iemand die zeer veel ervaring hiermee heeft. En die getraind is om met de donkere stukken van de psyche en de ziel te werken. Anders kan er geen werkelijke genezing plaats vinden. 

Jordi Riba blikt terug op meer dan vijftien jaar ayahuasca-onderzoek

    Het onderzoek van Jordi Riba een Spaanse farmacoloog werkzaam in het Sant Pau ziekenhuis in Barcelona, draait voornamelijk om ayahuasca. Zijn achtergrond ligt in botanie, scheikunde, farmacologie en neurowetenschappen. In een interview met Stichting OPEN vat hij de voornaamste bevindingen samen van zijn werk met het psychedelische Amazonebrouwsel. Je vindt het artikel via deze link:     15 jaar ayahuasca-onderzoek

Is ayahuasca legaal?
Het gebruik van ayahuasca bevindt zich in een grijs gebied. Het is niet legaal, maar wordt gedoogd.  Hier een uitspraak van de rechtbank over de invoer van ayahuasca